overzwemmend gruttokuiken, één van de drie die we van dit gezinnetje hebben gezien.

foto Henk Timmerman, mei 2019 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

Paring van een wulpenpaar.

maar waar zou het eitje nou toch komen....?

Foto's Frits Bouwkamp,

april 2019.

 

 


 

 

 

 

20 maart 2019   De kop is eraf!

 

De eerste kievitseieren in het werkgebied van de Vereniging,  gevonden en gefotografeerd door de vrijwilliger en secretaris van de Vereniging Frits Bouwkamp! Een vroeg nest, al helemaal compleet. In 2018 werd het eerste kievitsnest ook op 20 maart gevonden, maar met pas twee eieren.

 

Het wachten is nu op de vondst van het eerste wulpenei. Dat zal niet zo lang meer op zich laten wachten, overal zijn al baltsende wulpen te zien. De grutto's en tureluurs volgen wat later.  


WIE KOMT DE WEIDEVOGELS IN HET STAPHORSTERVELD EN OMGEVING TE HULP?

 

We zoeken dringend nieuwe vrijwilligers, die tijdens het weidevogelseizoen (van half maart  tot half juni) één tot meerdere dagen of dagdelen per week willen besteden aan het beschermen van nesten en kuikens.

 

(Enige) ervaring met het zoeken van nesten is natuurlijk meegenomen, maar ook geïnteresseerden zonder ervaring kunnen zich melden. Zij lopen dan een seizoen mee met een ervaren zoeker om het "vak" te leren.

 

 

moeder kievit met twee van haar kuikens. Even opwarmen onder moeders vleugels. Fotodagboek

 

 

Nesten kunnen tijdens bemesting, ook met de sleepslang, worden beschermd door het plaatsen van een "beschermpan" over het nest. We willen dit systeem in de komende jaren breder gaan inzetten.

 

 

 

 

 

Links de beschermpan (een grote bolle wokpan), voorzien van lange pennen. De pan wordt over het nest heen geplaatst en de pennen worden geheel in de grond gedrukt, zodat de pan op zijn plek wordt gehouden tijdens de bemesting.

 

Boven een foto van een beschermd wulpennest na bemesting.

 

Het is natuurlijk belangrijk dat de pan zo snel mogelijk na de bemesting wordt weggehaald, zodat de broedvogel niet te lang van het nest wordt gehouden.