Laatste bericht over de gevonden legsels in 2025

 

Met dit bericht sluiten we het legsel meld seizoen van 2025 af. 

Alle legsels zijn vermoedelijk gevonden en geregistreerd.

We kijken terug op een mooi en intensief seizoen waarin veel vrijwilligers zich opnieuw hebben ingezet voor de bescherming en monitoring van onze boerenlandvogels.

 

Zoals gebruikelijk richten we ons hier op de Big Five – kievit, grutto, scholekster, tureluur en wulp – waarvan de resultaten tijdens de najaarsvergadering later dit jaar uitgebreid gepresenteerd zullen worden.

 

Een sterk seizoen was het want het aantal geregistreerde nesten is dit jaar flink gestegen!

 

2024: 626 nesten

 

2025: 773 nesten

 

Vooral de kievit liet een stevige toename zien met 542 nesten in 2025 tegenover 440 nesten in 2024. Maar de grootste verrassing kwam van de grutto, die met 74 nesten de wulp (73 nesten) nipt wist voorbij te streven. Een opvallende wending die – zo blijkt nu – door twee deelnemers bij de eerdere seizoenspeiling correct werd voorspeld. Complimenten daarvoor!

 

De overige cijfers van de Big Five:

 

Scholekster: van 19 naar 30 nesten

 

Tureluur: van 26 naar 34 nesten

 

Wulp: licht gedaald van 74 naar 73 nesten

 

De overige legsels buiten de Big Five zijn uiteraard ook waardevol en blijven beschikbaar in de Boerenlandvogelmonitor.

 

De laatste nesten die daar nog in staan, zullen op termijn worden afgemeld.

 

Wij danken iedereen voor de inzet en betrokkenheid dit seizoen. De definitieve resultaten en verdere analyses worden – zoals gezegd – gepresenteerd tijdens de najaarsvergadering. We hopen jullie daar allemaal te zien!


Tweede leg kieviten komt uit – aandacht bij onderzaai en maaiwerkzaamheden

 

De tweede leg van de kievit komt op dit moment uit. Deze broed ronde is van groot belang voor het jaarlijkse voortplanting succes van dit soort, zeker wanneer eerste legsels verloren zijn gegaan.

 

Een aanzienlijk deel van deze nesten ligt in maispercelen waar de onderzaai nog moet plaatsvinden. 

Bij deze bewerkingen is er risico op het verstoren of vernietigen van nesten en kuikens. Juist nu vraagt dit om extra aandacht en afstemming.

 

Daarnaast bevinden zich nog nesten in graslanden die vanaf volgende week gemaaid zullen worden. Ook daar is alertheid nodig om schade aan nesten of jonge vogels te voorkomen.

 

Belangrijk om te weten: er worden nog steeds nieuwe nesten gemeld, waaronder die van de scholekster. Deze soorten broeden vaak later oen n dus nog volop actief in het veld.

 

Beheertips:

 

Bij onderzaai in mais: Controleer percelen vooraf op nesten en jonge vogels. Pas werkzaamheden aan indien nodig, of overleg over uitstel of alternatieve werkwijzen.

 

Bij maaien van graslanden: Loop percelen na, markeer nesten of voer het maaien gefaseerd uit om kuikens de kans te geven zich in veiligheid te brengen.

 

Houd rekening met nieuw gemelde nesten, ook van andere soorten zoals scholekster, die vaak minder opvallen in het veld.

 

Weersverwachting: Vanaf halverwege volgende week wordt beter weer verwacht. Dit is gunstig voor de kuikens, maar maakt ze ook actiever én kwetsbaarder.

 

Een zorgvuldige afstemming tussen agrarische werkzaamheden en de bescherming van broedende vogels is op dit moment cruciaal. Neem bij twijfel contact op met de zoeker of de lokale veldcoördinator

Op 17 april is ook het nest van de scholekster gevonden. Daarmee zijn nu alle vijf bekende weidevogels in het veld aangetroffen: de kievit, wulp, grutto, tureluur en scholekster. Een mooi moment, want met deze vondst is de zogeheten ‘big five’ van de weidevogels compleet. Het laat zien dat het gebied goed gebruikt wordt als broedplek.


Vijfde ei in kievitsnest gevonden in het Staphorsterveld


In het Staphorsterveld is op 14 april een bijzonder legsel van een kievit aangetroffen. In één van de gecontroleerde percelen werd een nest met vijf eieren gevonden. Normaal gesproken bestaat een legsel van een kievit uit vier eieren.


Hoewel het leggen van meer dan vier eieren relatief zeldzaam is, komt het in sommige gebieden vaker voor. Het betreft mogelijk een reactie op gunstige omstandigheden in het broedgebied.


Het nest is gemarkeerd en wordt gemonitord volgens de geldende richtlijnen. Deze vondst draagt bij aan het inzicht in het broedgedrag van de kievit in dit gebied.



In het Staphorsterveld is op 14-4 het eerste tureluurnest van het seizoen gevonden. Onze vrijwilligers zijn wekelijks in het veld en hun inzet wordt nu beloond. Een mooi begin van het broedseizoen – nu wachten we nog op het eerste nest van de scholekster!"


📍 Staphorsterveld | 9 april 2025


🥚✨ Eerste grutto-ei gevonden!


Op deze dag – precies een jaar na de vondst in 2024 – is het eerste grutto-ei van 2025 gevonden in het Staphorsterveld! 🐦💚


Een prachtig moment voor de weidevogelbescherming én de natuur.



Op woensdagmorgen 19-3 hebben een viertal vrijwilligers informatieborden in het Staphorsterveld geplaatst.  Op een twintigtal punten bij de toegangswegen tot het Staphorsterveld zijn de informatieborden voor het publiek geplaatst. Ook is er op een aantal borden van SBB een kleiner formaat informatiebord geplaatst.
Op woensdagmorgen 19-3 hebben een viertal vrijwilligers informatieborden in het Staphorsterveld geplaatst. Op een twintigtal punten bij de toegangswegen tot het Staphorsterveld zijn de informatieborden voor het publiek geplaatst. Ook is er op een aantal borden van SBB een kleiner formaat informatiebord geplaatst.

In het Staphorsterveld (Rouveen) is op 18 Maart 2025 om 11:50 het eerste wulpennest 2025 van Nederland gevonden.


Het Staphorsterveld doet zijn naam eer aan als één van de grootste bolwerken voor de wulp van Noordwest-Europa.


Het nest is door een nieuwe (1ste x mee) vrijwilliger van de weidevogelbescherming gevonden midden in het weidevogelgebied tussen Meppel, Staphorst, Zwartsluis en Hasselt.


Er lagen drie eieren in het nest.


Als alles goed verloopt, komt hier nog 1 ei bij.

En dan is het wachten op de kuikens, die over bijna een maand, onder bescherming van de oudervogels, zelf hun kostje bij elkaar scharrelen en hopelijk opgroeien tot mooie, vliegvlugge jongen.


Het weidevogelgebied Staphorsterveld is niet alleen voor wulpen heel belangrijk. Ook andere weidevogels, zoals kieviten, grutto’s, tureluurs, scholeksters en diverse eendensoorten voelen zich hier thuis op de agrarische percelen. In samenwerking met de agrariërs worden legsels en kuikens zo goed mogelijk beschermd.


Op 17 maart is het eerste kievit nest gevonden in het Staphorsterveld. Het nest is meteen al vol want de kievit legt 4 eieren. De kievit broedt tussen de 26 en 29 dagen.


Voorbereidingen voor de komst van de weidevogels.

 

Op maandag 17 februari werden er al voorbereidingen getroffen voor de komst van de weidevogels in het Staphorsterveld.

 

Na een nacht met best wat vorst dat ook te zien was aan bevroren sloten en natuurlijke plasdrassen werd er op diverse weilanden vaste mest uitgereden.

 

Ook waren er enkele pompen al water op het land aan het pompen zodat de noodzakelijke plasdrassen gaan ontstaan.

 

Hoewel het op de meeste weilanden nog stil was wat weidevogels betrof, hadden zich op een aantal plaatsen grote groepen kieviten verzameld en ook een aantal wulpen was aan het foerageren.


WIE KOMT DE WEIDEVOGELS IN HET STAPHORSTERVELD EN OMGEVING TE HULP?

 

We zoeken dringend nieuwe vrijwilligers, die tijdens het weidevogelseizoen (van half maart  tot half juni) één tot meerdere dagen of dagdelen per week willen besteden aan het beschermen van nesten en kuikens.

 

(Enige) ervaring met het zoeken van nesten is natuurlijk meegenomen, maar ook geïnteresseerden zonder ervaring kunnen zich melden. Zij lopen dan een seizoen mee met een ervaren zoeker om het "vak" te leren.

 

 

moeder kievit met twee van haar kuikens. Even opwarmen onder moeders vleugels. Fotodagboek